SPORTCONCEPT ASBL/WZW
Organisatie van sportieve en recreatieve activiteiten toegankelijk voor iedereen. « Beoefen samen onze leuke ontspannende activiteiten! »

Close

supschool, is ook…

 

Een SUP-plank kiezen

Er zijn verschillende soorten planken en peddels ontwikkeld in functie van beoefening (golven, vlak water, race, etc...), grootte, techniek, transportmogelijkheden, etc...

De SUP-planken

Golf-SUP. Deze planken zijn kort (minder dan 10 voet), dik (meer dan 30 duim) en minder groot; ideaal voor een extreme wendbaarheid. Ze laten u toe de golven rechtopstaand te beklimmen, geven u maximale stabiliteit als u wacht op een golf om die daarna te kunnen nemen en bochten te maken (“bottom turns” en “Off the Lip”). Hun vorm is nogal rond, de vinnen zijn fijn en de neus is geprononceerd. Zelfs als de grootte en de techniek verschillen, beschouwt men planken korter dan 10 voet als Golf-SUP planken.

Vlak water of Race-SUP. In tegenstelling tot de golfplanken, zijn deze planken lang (12 tot 14 voet) en eerder smal (minder dan 28 duim), ideaal om zich op vlak water te verplaatsen met een minieme inspanning (kleine weerstand). Met deze planken kan men een aanzienlijke snelheid behalen. Sommige wedstrijdsurfers bereiken snelheden van meer dan 10km/u. Tot slot (en bovenal) kunnen we zeggen dat deze planken enorm richtingsstabiel zijn, wat betekent dat ze van nature uit recht door gaan. In het volgend hoofdstuk komen we terug op deze belangrijke eigenschap.

Polyvalente SUP. Zoals de naam al laat vermoeden, kan men met deze planken zowel golven als vlak water bevaren. Ze zijn tussen 10 en 12 voet lang, met een dikte gaande van 29 tot 32 duim. Vanzelfsprekend kunnen ze niet vergeleken worden met de 2 vorige planken wat betreft mogelijkheden. Met deze planken kan men een beetje van alles doen aangezien ze aanleunen bij zowel de ene als de andere planken. Voor de bekeerde windsurfers hebben sommige merken hun planken uitgerust met een mastvoet om zo de nostalgie en charme van hun oude surfplank terug vinden of om uw kinderen het surfgevoel te leren ervaren.

Opblaasbare SUP. Deze opblaasbare planken maken eveneens deel uit van de polyvalente planken. Nochtans zijn ze door hun specificiteit een soort op zich. In feite zijn deze SUPs qua prestatie niet vergelijkbaar met de harde planken maar hun praktische kant is enorm aantrekkelijk: ze zijn veel lichter dan een harde plank (algemeen minimum 2 kg), ze passen in een rugzak (dus ook in een kast of de koffer van een kleine wagen), ze zijn stootbestendiger, ze hebben geen hoes nodig, u kan er zich niet aan stoten,  ze zijn in 3 min startklaar (de tijd die u bij een harde plank nodig hebt om de hoes te verwijderen en de vin te monteren) en ten laatste zijn ze ook minder duur. kortom, een must-have  voor de ontspanning van elk gezin.

De keuze van een SUP is niet eenvoudig.

Wat is mijn bedoeling?

 • 90% op vlak water (ik surf 2x per jaar op golven om te zien wat het geeft) =>kies een Vlak water of Race-SUP  (meer dan 12 voet)
 • 90% op golven (ik ga 3 keer per jaar op vlak water met vrienden voor de ontspanning)
  =>kies een Golf-SUP (minder dan 10 voet)
 • 50/50 de vorige twee
  =>kies een Polyvalente SUP (tussen 10 en 12 voet)

Er zijn 2 veelvoorkomende vergissingen:

 • de keuze van een te korte SUP terwijl men een polyvalent gebruik wil
 • de keuze van een te lange SUP terwijl men deze voor 90% (of meer) wil gebruiken voor golf-SUP . Aangepast materiaal is een eerste vereiste bij het nemen van golven.

Waarom een lange SUP kiezen wanneer men op vlak water gaat?

Neen, niet enkel om een zwaarder en groter voorwerp te vervoeren ! De lengte heeft een grote invloed op het gedrag van de SUP tijdens het roeien. Het volgend schema geeft een perfecte schets weer.

Om theoretisch dezelfde weg af te leggen, roeit men met de vlak water-SUP  6 keer langs de ene kant en men behoudt de ideale baan terwijl men met de 9voet-plank 8 keer van kant dient te wisselen en men anderhalf keer de afstand aflegt. Stelt u zich voor dat u dit een uur aan een stuk dient te doen en u zal zich gelukkig prijzen met een iets grotere SUP. Vergis u dus niet van grootte.

De grootte van de beoefenaar ?

De grootte en het technisch niveau van de beoefenaar zijn van groot belang bij de keuze van een plank. De stabiliteit naargelang de gestalte is een essentieel te stellen vraag bij beginners die nog niet weten hoe ze hun peddel kunnen gebruiken  om hun evenwicht te bewaren. Na een uurtje oefenen is dit probleem al van de baan. Het is een beetje zoals fietsen: eens men het kan, verleert men het niet snel. Let wel: met een grote plank boet u in aan snelheid. Als u daarenboven de SUP wil gebruiken om uw spieren te trainen en te fitnessen, zal een te grote stabiliteit het effect verminderen.
Voor een veelzijdig gebruik kiest men eerder een brede plank aangezien deze regelmatig voor andere doeleinden zal gebruikt worden.
De kwestie van stabiliteit stelt zich opnieuw bij het gebruik van kleine planken op de golven daar de beoefenaar soms moeite heeft om zich staand te houden. Om dit te compenseren moeten deze korte en lichte golfplanken extra breed zijn.
De grootte van het materiaal dient aangepast te worden eens men buiten de norm valt (minder dan 60 kg of meer dan 90 kg). Feitelijk dient het volume van de plank evenredig te zijn met het gewicht van de beoefenaar: een man van 95 kg zal op een plank van 12 voet dezelfde gewaarwording hebben als een tiener van 55 kg op één van 8 voet. Onze raad: gebruik nooit een plank van minder dan 11 voet als u meer dan 90 kg weegt. Voor lichtgewichten is de keuze van een lichte plank een prima idee in de golven maar niet op vlak water (cf. schema hierboven)

De finale keuze

De verschillende keuzemogelijkheden die we hier voor u opsomden, zijn afgeleid uit reële ervaringen. Zoals u hebt kunnen zien, zijn er tal van mogelijkheden en er zijn enkele simpele regels die men in gedachte dient te houden

 • Uw keuze wordt bepaald door uw voornaamste activiteit: teveel mensen kiezen een golf-SUP om dit 3 maal per jaar te doen ( in het slechtste geval kan u er altijd één huren)
 • Laat u niet misleiden door de prijs: eenmaal op het water, kan u niet surfen met een briefje van 100 euro en het zou jammer zijn om uw plezier te laten vergallen. Het is beter uw aankoop wat uit te stellen dan een miskoop te doen.
 • Wees realistisch. Veelzijdigheid heeft z’n prijs en daar dient men zich bij neer te leggen. Wat men wint met wendbaarheid in de golven enerzijds, boet men in op vlak water anderzijds.


Uiteraard is het aantal parameters doorslaggevend om uw definitieve keuze te maken maar wij kunnen u met alle plezier ook bijstaan met gepersonaliseerd advies.


Bron Glissattitude


 
 
 

Onze stages

Ontdek het ruime aanbod aan stages voor kinderen & volwassen: Stand Up Paddle, Sup Giant,...

> Ontdek hier alle stages!

De school

De Supschool is gevestigd in Surfclub Windekind, die ligt op het strand ‘Groenendijk’ tussen Oostduinkerke & Nieuwpoort.

> Kom meer te weten

Groepen & incentives

Verschillende soorten activiteiten voor zowel groepen als bedrijven.


> Ontdek hier de formules

Cadeaubon

Op zoek naar een origineel cadeau? Doe iemand plezier met een cadeaubon ter waarde van een stage naar keuze.

> Ontdek het aanbod

 
 
 

Facebook News

24/12/2018

Merry Xmas to all of you! Have a warm and loving time with friends and family! ???????????? XXX KSS Team

+ Meer

23/12/2018

Mooie demo selflanding a kite ????????

+ Meer

23/12/2018

Crash ???????????????

+ Meer

22/12/2018

+ Meer

15/12/2018

+ Meer

13/12/2018

1979 - Kitesurf was not there yet!! Mistral Competition with Foil!!!

+ Meer

newsletter

Registreer nu om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwigheden en de komende evenementen!

Naam
Voornaam
Email
Geslacht Man Vrouw
Taal Nederlands Français